Sammet

Det har varit en slö helg på matfronten. I fredags, efter en inställd fest, blev det hembeställt thaimat och igår.. pölsemannen. Inte riktigt som vi brukar men matinspirationen har varit i botten som sagt.

Idag tar vi nya tag, planerar att köra lördagsbaket nu i stället. Igår var lilla loppan upptagen med både dans och sen fotbollsmatch. Så velvetcupecakes tänkte vi slå till på.


Bild: http://solidrecipe.com/

Hade tänkt mig de skulle se ut ungefär såhär, kom kom just på att jag inte har någon sprits! Tydligen tror icke matlagningsintresserade tonårs killar att det är en förbrukningsvara och man slänger dem efter användning. Men jag väntar en ny på posten vilken dag som helst nu, sen är det bara spritsa på igen. Men, för idag, får vi lägga ner det. De blir lika goda ändå hoppas jag.


Beställning

Blev helt till mig när jag hittade den här sidan, ett himmelrike för baktokiga! Ska klicka hem lite fina saker, främst till lilla loppans kalas. Den stora frågan är nu vilka muffinsformar ska jag välja?






Bilder: Tartdecor.se

Langos!



Det här blev det!
Fantastiskt gott! Så gott faktiskt, att det blev både lunch och middag!

Jag längtar varje år till festivalerna börjar, just för att kunna äta sånt här. Den tiden är nu förbi, detta var superenkelt! Varför har jag aldrig gjort det förr??

Kan ni gissa?

Idag ska jag ge mig på något jag aldrig provat förut.
Här är några av ingrediensena, kan ni gissa vad det ska bli?


Allt i ett


Helstekt fläskkotlett med ugnsbakad potatis.
Smidigare än så blir det inte.


Lunch på stan

Under vår shoppingtur i fredags blev det lunch på det här stället



Måste säga att med tanke på att vi hade lilltjejen med oss var detta ett mycket bra val denna fredag.

Vi beställde varsin dagens, jag och mamma, som var flankstek med råstekt potatis för otroliga 49 kr!
Köttet lämnade lite att önska, likaså deras favoritsås som serverades till. Men för 49 kr, ja då tycker jag helt klart att det var godkänt.



Lilltjejen blev dock förtjust över förväntan. Hon fick en ritbok med kritor, och där i fanns även en barnmeny med saker som asteroider, laser lax och kometstenar.
Valet föll på ett kött-troll och glada kranium, vilket på vuxenspråk betyder hamburgare med smiley pommes.
Både priser och portioner var anpassade för barn, alltså på riktigt. Annars kan jag ofta störa mig på att barnportioner är så stora, vilket slöseri med mat. Men nu var mamma Anna nöjd, och lilla loppan med. Så nöjd att jag absolut skulle ta en blid på hennes mat också.



Till efterrätt har de en mjukglassmaskin där man får själv servera sig och en mängd med goda tillbehör. Jag hoppade över det, men lilltjejen slängde glatt på både kolasås, mini maränger, marshmallows och chokladlinser. Himmelriket för en liten 4-åring.

För att summera -
På det stora hela ger jag stället klart godkänt, med en extra guldstjärna för barnvänligheten. Maten var väl ingen smaksensation men det vägdes mer än väl upp av den trevlig personalen som var vädigt hjälpsam. Och även om man har barn kan man ju vilja ta ett gals vin eller en öl till, vilket man kunde här så vi gick därifrån nöjda och glada alla tre.


Enkel lax

Nu är det visst vardag igen och gud vad trött jag är idag! Det fick bli nåt snabbt och enkelt till middag idag, har slängt in det här i ugnen idag.


På laxen har jag en hemmagjord kryddblandning med dill, persilja, chiliflakes, salt, peppar och sesamfrö.
Lägg upp laxen i form, på med kryddblandning och in i ugnen. kan inte bli lättare än så.


En favorit!

Jag älskar grytor! Framförallt köttgrytor.
Det fina med det är att man kan stoppa i lite av vad man har hemma och sen bara låta det puttra ihop i några timmar. Och det smakar ljuvligt.

Och det var vad som serverades till lördagsmiddag här hemma igår.

Du behöver:

1,3 kg nötkött (jag använde högrev)
1 gul lök
1 morot
2 tomater
3 msk kalv eller oxfond
2-3 dl rött vin
4-5 dl vatten
100g ostronskivling
100g portabello
100g champinjoner
1 paprika
1 pkt bacon
Smör till stekning
Salt och peppar
Maizenaredning.

Gör så här:

Skär köttet i lagom stora bitar
Hacka lök, morot och tomater.
Stek köttet i stekpanna i omgångar så de får en fin stekyta. Salta och peppra.
Stek grönsakerna tills de fått lite färg.
Lägg över allt i en gryta och häll på vatten, vin och fond.
Koka upp och låt det sedan puttra i 1-2 timmar.
Red till önskad konsistens med maizenaredning.
Skär bacon i små strimlor och knaperstek det. Häll av och lägg på hushållspapper så fettet rinner av.
Stek svampen i rikligt med smör och salt och peppar.
Skär paprikan i strimlor och lägg sedan i alla ingredienserna i grytan och låt det puttra 5 minuter till. Klart att servera med ris, pressad eller ugnsbakad potatis.



Vi hade pressad potatis till, och sen hade jag stekt resterna av chiabrödet från morgonens frukost i lite saltat och pepprat smör. Så gott att doppa brödet i såsen, för att få upp allt!


Pannkakor

Vi har fått lite dille på pannkakor här hemma. Provade ett nytt recept igår, Leilas, men det blev bara en massa klumpar i smeten. Och ändå gjorde jag precis som det stod. Man ska inte laga nåt som inte är i sönder var läxan för idag..


Goda blev de dock ändå, trots klumpar


Nutellagrädde och hallonsylt


Ny favorit

Tog en tur till bageriet i morse för att köpa lite färskt bröd. Och hittade en ny favorit i ett utsökt gott bröd, med Chiafrön.
 
"Chiafrön är bland de mest potenta funktionella livsmedel på vår planet. Chia frön skördas från växten Salvia Hispanica och har använts av folken i Central-och Sydamerika i tusentals år. Superfröet som har ett högt innehåll av proteiner och många livsviktiga aminosyror.
Chiafrön är rika på protein, kolhydrater, antioxidanter, omega-3 fettsyror och kostfiber, vilket gör de till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Chiafrön kan användas för att förebygga en mängd olika sjukdomar. Chiafrön kan användas av de som vill gå ner i vikt, diabetiker som vill ha en naturlig metod för blodsockernivåkontroll, idrottare som strävar efter större uthållighet, eller någon som bara vill äta rätt och hålla sig frisk."

Som sagt, tydligen supernyttigt enligt ifroma där jag hittade detta. Älskar när mat är både nyttigt och gott!


Krispig yta full med vallmö och mjuk fröfyllt inre, mums!


Frukost

Vi har finbesök i form av en styck mormor. Och mormor behöver ju skämmas bort, och få energi för att orka med en shoppingdag, så idag vaknar hon till det här.

Äggröra, bacon, färska frallor, juice och kaffe.


I all sin enkelhet

Igår var jag och dottern ensamna hemma. Och vad passar bättre då, än att prova något nytt? Något jag vet killarna inte hade uppskattat (och som det visade sig, inte lilltjejen heller men det är en annan historia)

Jag tyckte i alla fall denna majssoppan blev supergod!



Ingredienser:

En stor burk majs
1 gullök
1 msk smör
1 tärning hönsbuljong
3 dl vatten
2 dl grädde
salt och peppar

Gör så här:

Häll av majsen och låt den torka på hushållspapper
Hacka löken
Stek lök och majs i smöret tills det börjar få lite förg och majsen börjar "poppa"
Lägg i buljongtärning och häll på vatten och grädde.
Låt koka i 5-10 minuter.
Ta av och mixa soppan slät och låt den koka upp igen. 
Salta och peppra.

Easy peasy, som Jamie brukar säga..

Jag ringlade över lite olivolja och lite persilja innan servering och så hade vi nybakt baguette till och lite köttbullar som jag hittade i frysen men man kan välja lite vad som till.
Varför inte ge den en mexikansk tvist och servera med quesadillas och lite starka korvar. Det får det bli här, nästa gång. Enjoy! 

På min önskelista


Jag är kär..


Bild från Länna Möbler

Detta märket har varit så hypat nu ett tag och jag har faktiskt inte sett vad det är som är så speciellt med det. Förrän nu, när jag såg de här underbara fjärilsfaten. Oh my god! Kärlek vid första ögonkastet!


Ibland blir man sugen på något gott..



Idag är en sådan dag.


Den perfekta äggröran

Helgerna brukar vara då man har tid att göra en riktig god frukost, och kunna sitta ner i lugn och ro och njuta av den. En av favoriterna här hemma är äggröra. Och inte vilken äggröra som helst, utan den perfekta äggröran och nu tänkte jag dela med mig av denna underbara hemlighet. Eller egentligen är det Gordons hemlis, såg för ett par år sen en julspecial där han gjorde just äggröra och tog till mig allt han sa med hull och hår och öppnade en helt ny äggrörevärld för mig. Men jag tror inte han har något emot att jag berättar för er med! :-)


Grundrecept:
6 ägg
1 msk smör
1/4 dl grädde
Salt + peppar

Knäck äggen i en kastrull eller stekpanna. Lägg i en klick smör och ställ på spisen.
Låt äggen vara tills det börjar stelna lite i botten, då kan du börja röra.

Detta är från i helgen, där jag hade i en finhackad schalottenlök för lite extra smak

 
När äggen satt sig lite så ta bort kastrullen från värmen och blanda i grädden. Sätt tillbaka på värmen och fortsätt röra till äggen är lite lösare än konsistensen du önskar.


Ungefär såhär ska den se ut när du tar av den. Den tillagas lite till medans du kryddar och blir perfekt! 

Då tar du av det från värmen igen. Smaka av med salt och peppar och lägg upp på fat eller i skål. Enjoy!


Små tips att tänka på:

Jag föredrar kastrull framför stekpanna, för det är lättare att hålla koll så den inte blir för "torr". Har en teflonbelagd kastrull som är grym!

Rör inte ihop äggen innan du läggen dem i kastrullen och salta inte förrän precis i slutet. Det bryter ner äggen och äggröran blir vattning.

Ha aldrig kvar äggröran i kastrullen när den är klar, då fortsätter tillagningsprosessen och den blir torr och tråkig.

Äggröra kan man variera i oändlighet. Den som ni ser på bilderna ovan är med schalottenlök och gräslök. Porva tex att röra i getost i slutet, det är min favorit!


Tävling

Jag hade tänkt mig detta som en ren matblogg men ibland får man göra ett undantag. Jag vill ju vinna!

Jag är med i en tävling på den här sidan, hos Janni där man kan vinna en ursöt namnmössa. Tävlingen sker i samarbete med den här tjejen Therese som syr en massa fina grejer.

Tävlingsreglerna hittar ni här

Passa på och var med ni med!

Dagens skörd

Med ett barn på lekdate och ett hos kusinerna tog mamman och pappan tillfället i akt och gick ner på Möllan för lite torghandel igår. Jag älskar att gå på torget och titta och känna på frukt, grönt, fina blommor och krimskrams! Runt torget ligger restauranger blandat med små affärer. Ost, kött och asiatiska livsmedel. Underbart att bara kunna strosa runt i egen takt, och efter shoppingen bara hoppa in på första bästa l´ställe för en lunch. Man kan ha en sämre lördag! 

Med hem följde bl.a detta:

Tomater, avocado, vindruvor och lime. Äkta nudlar och panko. Och söta små muffinsformar.



Tulpaner är min favoritblomma, här tillsammans med några videkvistar.


Pad Thai

Fick en fråga om receptet till Pad tahien jag gjorde för ett tag sen, så jag tänkte bjuda på det nu.

Du behöver:

400 g kycklingfiléer
200 g risnudlar
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
1 förp böngroddar
1 msk olja
500 g frysta wokgrönsaker (jag använde dock inte frysta, utan tog färsk paprika, broccoli, rödlök, zucchini och champinjoner.Det kan man göra lite som man vill)
3 ägg
1 lime
1 tsk sambal oelek
2,5 msk japansk soja
Salt & peppar
1-2 dl jordnötter

Gör så här:

Koka nudlar enligt anvisningar.
Krossa jordnötter med en mortel. (Om du inte har någon, slå in dem i en handduk och banka med en kavel) 
Finhacka vitlöken, strimla purjolöken och skölj böngroddarna.
Om du inte använder frysta grönsaker så strimla de färska grönsakerna.
Stek kycklingen i 3 minuter, salta och peppra och ställ åt sidan.
Stek vitlök, purjo och wokgrönsaker. Tillsätt sedan kyckling och böngröddar och stek ytterligare en minut.
Knäck äggen i pannan och rör tills de stelnat.
Häll även i nudlarna i pannan och blanda tillsammans allt. 
Pressa i halva limen och tillsätt sambal och soja. Smaka av och tillsätt ev mer soja eller sambal efter eget tycke.
Servera med limeklyftor och krossade jordnötter.

Enjoy!



Min svaghet

Jag kickstartar helgmorgonen med att bjuda på bilder från gårdagens fredagsmys. Igår orkade jag inte tänka på mat, så när mannen kom hem beställde vi pizza. Och inte vilken pizza som helst, utan världens godanste panpizza från Pizza Hut! Min favorit alla gånger när det gäller snabbmat. Inte förtjust i vanlig pizza eller kebeb men detta, det får mitt mathjärta att klappa lite snabbare!







What's not to like??

Vad är era svagheter när det kommer till snabbmatsträsket?


Pancakes

Ledig fredag, (eller ledig och ledig. Jag börjar friskna till och känna mig som människa igen och lilltjejen fick ta helg tidigt) det är nåt som får uppmärksammas tycker jag. Så vi slog på stort, och gjorde pannkaksfrukost.



Keso, rårörda hallon och blåbär och pudrat med lite florsocker


Wok

När inspirationen tryter, då slänger jag oftast ihop en snabb wok. Enkelt, snabbt och man kan ta lite av vad man har hemma. Allt som jag, som stressad småbarnsförälder, uppskattar på vardagar. Denna gången hade jag lite lövbiff i frysen, annars är favoriten kycklingwok, pad thaistyle med lime, ägg och jordnötter.



Ingredienser:

Marinad:

3 msk kikkomansoja
3 msk sweet chili
sambal oelek (efter smak och tycke)¨
ca 0,5 dl vatten. Det ska vara rinning men inte för tunn. Känn er fram.

400 g lövbiff
1 röd paprika
1 bukett broccoli
1 rödlök
1 morötter
150 g nudlar (ca ett halvt paket)

Så här gör du:

Skär köttet i smala skivor.
Lägg det i marinaden och låt dra en timme.
Skär grönsaker i stavar, och buketter.
Koka nudlar enl anvisningar, häll på lite olja och ställ åt sidan.
Häll någon msk olja (helst sesamolja, som tål värmen bäst) i stek/wokpannan.
Stek köttet i 2-3 minuter, lägg åt sidan. Spara marinaden!
Häll sen i först moröttena, de tar längst tid att bli klara. 
Efter ett par minuter lägg i resterande grönsaker och stek ett par minuter till. Håll koll så grönsakerna inte blir överstekta, de ska fortfarande vara krispiga.
När det är klart, tillsätt köttet och nudlarna och även marinaden. Ge det någon minut till på spisen för att bli varmt, sen är det klart att servera.
Enoy! 

Pink Party

Jag planerar kalas. Lilltjejen bli 4. Och jag får fortfarande styra och ställa, och hon beundras av mammas alla ideér och tycker det är det bästa hon hört. Någonsin. Och jag njuter, för stora killen har för längesen satt stopp för det.
Man får ju passa på så länge det går!

Förra året körde vi på Piratkalas.
I år gör vi en helomvändning och kör på rosa. Rosa allt alltså.

Från tallrikar, glas och bestick till tårta, kakor och mat.
Frågan är dock, vad finns det för rosa mat, förslag anyone?

Just nu leter jag runt efter glas, tallrikar, bestick och muffinsformar. Tänker mig ljuvligt babyrosa med vita prickar på, vet jag sett det både här och där innan. Frågan är bara var.. Jakten fortsätter.


Pastastubbar

Häromdan provade jag detta receptet, prefekt vardagsmat. Ganska lätt och snabbt att göra. Fick tummen upp av hela familjen. Så det tänkte jag bjuda er på den här snöiga (?!?) morgonen.

Ingredienser:

1 zucchini
300 g färska lasangeplattor
240 g rökt skinka
1 burk färdig pastasås (500g)
1 förpackning ostsås (400g)
Salt och peppar
(1 paket fetaost)

Som vanligt, var jag tvungen att ändra lite. Har tydligen otroligt svårt med det där att följa recept.
Hade färdig pastasås hemma men gjorde min egen ostsås. Hur enkelt som helst, gör en bechamelsås och släng i ost. Betydligt godare och billigare än att köpa färdigt. Sen smulade jag även över fetaost innan jag rullade ihop stubbarna, för lite mer smak.

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader
Skiva zucchini med osthyvel på längden
Lägg ut lasangeplattorna, placera zucchiniskivorna och skinkan ovanpå. (Smula över fetaosten)
Rulla ihop plattorna och skär dem i 3 cm tjocka bitar och ställ i en form med snittytan uppåt.
Häll över först pastasås, sen ostsåsen.
Gratinera i 20 minuter.


Stubbarna innan ugn


Klart att servera.

Gör gärna en god sallad till. Jag kan inte äta pastarätter utan sallad!
Vi gjorde en lätt med grönsallad, ruccola, tomat, gurka och paprika till bara.
Enjoy!


Lukta!

Om man kunde överföra lukt via datorn, hade även ni fått njuta av denna ljuvliga doft som sprider sig i mitt kök just nu!



Ser kanske inte mycket ut för världen men blir en fantastisk beouf bourgignon.


Lördagsbak

Ibland så lyckas man, ibland så misslyckas man. Och det sistnämnda, det kan man väl kalla vårt lördagsbak. Det skulle bli en kokoskaka med mjölkchokladtryffel, som jag hittat på Matplatsen. Och det blev det ju, men inte ens i närheten av lika fin. Säkert inte lika god heller..

Problemen började hopa sig redan när jag gräddade bottnen, 12 min stod det och efter 12 minuter så var bottnen fortfarande rinnig. Men det löste vi lätt med 5 minuter till i ugnen och den kom ut så här fin.



Sen skulle tryffeln göras. Enligt receptet skulle den göras på finchoklad, som tex Valrhona. Annars så stelnade den inte. Det fanns inte i affären jag handlade så jag tog det här i stället. Såg ut som finchoklad det med. Kostade i alla fall som det!



Jag menar, hur kan det gå fel med både fairtrade och ekologiskt och fina berg i bakgrunden?

Sen smälte jag det på spisen. Tyckte den verkade aningen rinnig, även denna.



Har gjort tryffel många gånger innan och volymen grädde man skulle ha i, kan man väl säga inte direkt matchade mitt recept. Men jag tänkte, har det gått en gång så går det igen, och hällde på den på kakan.

Nu kom det mest plågsamma, kakan skulle stå över NATTEN! En hel dag skulle man alltså vänta efter allt slit. Så kvällen efter, när det äntligen var kakdax tog jag ut den och.. kakfan hade inte satt sig.
Smakupplevelsen, blandat med besvikelse, uteblev.

Trots rosa grädde och färgat kokosrasp kunde den inte räddas.. Tryffeln rann på alla håll och kanter och i och med det kändes det som mest tjock och stabbig botten. Men däremot inte sagt att vi inte åt den. För det gjorde vi..



Så här i efterhand, kan jag tänka mig att de där 12 minutrarna, det fanns nog nån mening med det. Den skulle nog vara lite geggig. Och Coops fancy fairtrade och ekologiska choklad, det är inte finchoklad. Gör om, gör rätt!

Måndagslyx

När man saknar helgen som gick, ja då är det bara att lyxa till middagen med något du vanligen oftast äter på helgen. Och hoppas att helgstämningen lever kvar en dag till. Det funkade för oss igår. I form av hemmagjorda hamburgare.



Personligen tycker jag att mycket av det som gör hemmagjorda hamburgare så mycket godare än köpta ligger i hur man kryddar köttet. (Och så klart att man kan ha på precis vad man själv vill!)
Min standardkryddning, som jag använder till det mesta rätter med malet kött, är kalvfond, sweet chili, worchestersås eller dijonsenap, ägg, lökpulver, vitpeppar och salt. Och så en skvätt grädde om det behövs.
Återigen har jag inga måttangivelser.. Kanske inte så bra när man har en blogg och ska lägga upp recept. Får nog börja kolla upp hur mycket jag använder. Nästa gång.

Igår blev det vanlig hamburgardressing, sallad, cheddarost, lök, bbqsås (Baby Ray's honey chipotle), bacon och saltgruka på burgarna. Som toppas med Max Frisco bröd. Sen vi provade dessa har jag inte en gång köpt vanliga, smuliga, torra gamla bröd. Om du inte provat, gör det!

Tycker det är kul att variera på tillbehören. Just igår blev det ganska klassiskt men vanligtvis finns det saker som  jordnötssmör, getost, skivad banan och lörringar att välja mellan bara för att nämna några. Listan kan göras oändligt lång, det är bara att prova sig fram.



Så kallade våffelpommes och saltgurka som extra tillbehör. 

Så hungrig jag blev av att skriva detta inlägget! Nästan så jag skulle kunna ge mig på det idag också..
Men idag blir det pastastubbar med zucchini och rökt skinka och på det mina vänner, har jag recptet till!


På tal om räkor..

Var hos föräldrarna för ett tag sen och hittade den här suspekta saken bredvid vasken



Vad det är? Gotlänsk odörborttagare
Om den funkade? Oh yes!


Min skagen

Alla har nog en egen version av den klassiska skagenröran. Här kommer min:

 

Ingredienser:
Räkor
Majonäs
Creme fraîche
Dijonsenap
Röd Caviar
Rödlök
Dill
Citron

How to:
Skala räkor.
Fiiin hacka löken.



Blanda creme fraîche, majonäs, senap och citron.
Lägg i räkor och caviar och blanda försiktigt.
Avsluta med en rejäl näve dill, och smaka av med salt och peppar.



Som ni märker anger jag inga mått, mest för att jag alltid gör det på känn.
Men som tips är att ta lika delar majonäs och creme fraîche. Om man som jag, använder Hellmans majonäs, kan man ta lite mer då den smakar minde än vår vanliga. Var och lite försiktig med senapen, den tar lätt över.

Favoriten hos mig är att servera på avsvalnat rostat bröd. Enjoy!


Måndagens middagstips



En grönsakspimpad Pad Thai.


Snövit

Sådana här äpplen håller sig vår lokala grönsakshandlare med. Som taget rakt ur i en saga.


Lördagsbak

Lördag är bakdag hemma hos oss. Väldigt uppskattat av mig och dottern, killarna är inte särskilt förtjusta i sötsaker men det betyder ju bara att det blir mer till oss. Win Win som man säger..

Har inte bestämt vad vi ska göra idag, har inget på lut. Brukar oftast ha något i tanken, som jag sett eller smakat tidigare och vill prova själv. Men inte idag, så, någon som har något förslag?

Dessa godbitar, med smördeg, aprikos och mandel bakades i veckan. Enkelt och snabbt, särskilt om man har ett paket färdig smördeg. Man kan ju naturligtvis göra egen också om man vill, men jag brukar köpa den.

 


Hotellfrukost

Alltså det är inte klokt vad dagarna bara flyger förbi.. Jag ligger lite back. Har både telefon och kamera full med bilder att bjuda på, men tiden tycks inte räcka till.

Börjar, dagen till ära med en lyxig frukost från i veckan. Och när man lyxar till det, ja här hemma i alla fall, kallas det hotellfrukost.


Nybakade frallor, 2 sorters ost, kalkonskivor, egenkokt skinka, egengjord leverpastej och kokta ägg med kaviar. Till det remulad, skånsk senap, färsk och inlagd gurka och rödbetor. Och så pricken över i:et, en pannkakstårta!
Detta skulle jag vilja kalla
ALL IN!

Kan villigt erkänna att jag knappt kunde röra mig efter detta kalaset, och inte blev det bättre efter att man serverades fläsk med löksås till lunch. Matkoma de luxe, och den höll sig större delen av dagen men det var det värt!


Taget i dåligt ljus med telefonen, därav den usla kvalitén.


RSS 2.0