Kycklingpasta



Man kan ju inte rida på sjuklingsvågen hur länge som helst så idag fick jag laga lite mat. Så slängde ihop en pasta med kyckling och lite wokade grönsaker.

Gott, snabbt och enkelt.

Bästa hjälpen i köket?


Pizza och godis



Gårdagen ja, då var det fortfarande snorigt. Och hostigt. Och lite febrigt. 3 av familjens 4 var hemma och vi låg på soffan stora delar av dagen. På kvällen tog dock mannen och jag oss ut och handlade lite förnödenheter.
Apoteket - nässpray och alvedon, Hemmakväll - filmer och godis, Konsum - mjölk och mineralvatten och till sist en sväng förbi pizzerian. Lagom ansträngande en dag som denna. 


Bästa rödvinsåsen

Eller egentligen är det en Portvinssås. Jag brukar göra lite olika beroende på vad jag har hemma, och just nu är portvinet slut och jag hade en skvätt rött. Receptet har jag snott från in mor, och jag tror att hon i sin tur, fått det från någon Buffé tidning.

I alla fall, här kommer receptet.

Ingredienser:

2 vitlöksklyftor
1 liten morot
1/2 rödlök
1 tomat
1 krm timjan
2 msk olja
1 msk socker (jag brukar använda råsocker)
1 dl balsamvinäger
2 dl portvin/rödvin
2 msk kalvfond
3-4 dl vatten
1-2 maizenaredning
Salt + peppar

Arbetsgång:

Skär morot, lök, vitlök och tomat i lagom stora bitar. Stek i olja i några minuter utan att få färg.
Tillsätt balsamvinäger och socker och reducera ner till en tredje del återstår. Konsistensen kan var seg och "limmig".
Häll i vinet och låt såsen återigen koka ner till ca hälften finns kvar.
Tillsätt sedan fonden och vattnet. Låt koka i 5 - 10 minuter.
Red såsen, låt den koka upp och smaka sedan av med salt och peppar.



Jag brukar inte följa receptet så noga, har inte riktigt tålamod till det. Slänger i allt på en gång, och oftast glömmer jag något. Sen smakar jag, häller i mer av det som behövs sen smakar jag igen tills jag är nöjd. Sen monerar jag såsen med smör. Inte margarin utan äkta smör ska det vara. Då blir den lite extra glansig och det höjer smaken en aning till.
Men det fungerar alldeles utmärkt att göra den enligt receptet också så klart. 




Kaffebryggare

Vi behöver en ny kaffebryggare. Kaffet smakar konstigt enligt mannen så jag sitter och kollar runt efter en ny. Eftersom jag själv inte dricker kaffe bryr jag mig naturligtvis bara om hur den ser ut. Den måste ju passa in i mitt drömkök, som jag i och för sig inte har än, men man måste ju tänka framåt. En dag, så har jag det där lite gammeldags vita köket med walk-in skafferi. Japp, har drömmer vi inte om garderober när vi snackar walk-ins. 

 
Bra vet jag inte men snygga.


Min hemlig last?



Chévre formage, goats cheese, getost!
Finns det nåt bättre?


Helgen

Helgen har gått i förkylningens tecken. Släng på lite feber där också sen har ni receptet för min helg. Så på matfronen har det inte hänt så hemskt mycket spännande.

Lördag bjöd på något så enkelt som stekt ris och kassler.



Dottern och jag brukar baka på lördagar. Funderade ett tag på att göra nåt enkelt bara, som saffranspannacotta men energin räckte endast till lite städning så i stället frossades det i glass. Evigheter sen jag åt glass då jag är laktosintolerant, blir oftast fakevarianter och det är inte samma sak. Men igår så slog jag och lillan till, och köpte lakritspuckglass. Tryckte i mig ett par piller med laktasenzymer och sen var det bara att köra igång. UNDERBART!!





Och detta blev det till söndagsmiddag.  Fylld fläskfilé med pommes, bearnaise och rödvinsås.
Fläskfilén fyllde jag med soltorkade tomater och mozzarella. Osten smakades dock inte alls, men det blev gott ändå.

Kinafloden

Glömde ta bilder så ni får nöja er med resterna som blev över.

Jag är inget fan av kinamat, det har aldrig varit min grej. När det kommer till asiatiskt så föredrar jag thaimat! Men i fredags, efter sen handling och påtryckningar från en ung dam som skulle äta middag hos oss gav jag med mig.

Vi beställde bla stekta nudlar med kyckling (som jag åt), kyckling curry, biff med bambuskott och 4 små rätter. Och det var helt ok, ingen smaksensation men gick bra att äta. Stort plus att både det friterade fläsket och räkorna var fint krispiga trots avhämtning. Även priset var förmånligt, rätterna vi beställde kostade mella 70-90 kr/st. Minus - att mina nudlar smakade sådär kinamatigt. Jag kan inte förklara smaken men det är en ganska mjäkig och trist smak. Och att det tog nästan 40 minuter att få maten.

Men på det stora hela tycker jag att restaurangen får ett helhetsbetyget: Godkänt!

Kinafloden hittar ni på Lundavägen 65 eller på Kinafloden.se


Fortsättning på Project Ica Basic

Det blev, precis som jag anade, mest kattskit av det här med min matlista. Kanske dags att inse att jag inte är en sådan person, som klarar av att matplanera.

Matveckan blev som ni förstår inte som jag tänkt. Redan i lördag föll vi ur banan när pojken tjatade sig till pannbiffar med mos i stället för den tilltänkta kalvschnitzeln. Mannens favorit så det slog vi till på tillsammans med gräddsås, gräddkokt spetskål och lingon och saltgurka. Eftersom det var lördag sköljdes det hela ner med ett par kalla öl så klart.

Söndag var det då dags för de där schnitzlarna.
Det bankade kött, dubbelpanerades och stektes med både smör och olja, tricket för att få till en riktigt frasig panering.


Och snåla inte, här är det inte läge att försöka tänka smalt. Då kan man lika gärna låta bli
.

Resultatet såg bra ut, men smakupplevelsen uteblev. Köttet var segare än en skosula.



Det blev mest klyftpotatis och bearnaise kan jag berätta.


Den där lammsteken

Jag var ju och lämnade tillbaka den i lördags. Lite halvsur sådär.. Och så tar hon emot den, hon i kassan, och säger att jag får 100% tillbaka. Alltså jag får dubbelt tillbaka av vad jag betalade. Poff, fortroendet var tillbaka. Nu har jag helt glömt hur sur jag var för att jag fick köra tillbaka med den, nu kommer jag bara ihåg att jag fick DUBBELT tillbaka!
Det är så man ser till att behålla sina kunder.

P M

Många jag känner gillar inte Per Morberg. Tycker han är lite, hur ska jag säga, opolerad i köket. Och sunkig. Jag är inte av den åsikten, han är ju i sitt eget kök, och lagar mat till sin egen familj och vänner. Jag gillar hans rustika och rejäla husmanskost, mer sånt!

Idag blir det Weinerschnitzel med klassiska tillbehör, klyftpotatis och bearnaise.


Undra om jag kan få till det lika bra som han. Receptet hittar ni HÄR


Besviken

Jag köpte lammstek igår. När jag kom hem och plockade upp varorna kollade jag datum, för att se om jag skulle lägga det i kylen och frysen, såg jag att bäst-före-datumet var i fredags. Blev så jäkla sur, hur kan man sälja kött, till fullpris, som redan gått ut. En stor välkänd matkedja borde ha koll redan innan, och sätta ut att det är kort datum på köttet. Men där stod ingenting! Dåligt sånt, det får mig att tappa förtroendet totalt.
Och idag får jag ge mig ut igen, och lämna tillbaka köttet. För inte fan tänker jag betala för gammalt kött. Jag borde hålla mig till att handla i köttaffärer, som jag brukar, eller City Gross. Där, där kan vi börja snacka bra kött!

Project Ica Basic

I min familj lägger vi ner mycket pengar på mat. För mycket, löjligt mycket till och med. Så efter ett snack med en vän bestämde jag mig för att få lite kontroll på hur mycket, och vad som eg hamnar i kassarna när man handlar.

Och i veckan, när den evinerliga vad-ska-vi-äta frågan kom upp (som den gör vaje vecka) slog jag mig ner med tidningar, reklamblad och dator för att leta inspiration. Bland dessa hittade jag Billiga veckan, som Ica ger ut. Och just nu promotar de sina Ica bacis varor med en hel bilaga full med recept. Och då formades idén, vi ger det ett försök. Jag har annars väldigt svårt att följa matlistor, har inte möjlighet att bunka upp med varor och begränsat med utrymme i frysen så det brukar mest bli skit av det och så springer man och handlar något i lilla mataffären i närheten som är dubbelt så dyrt. Men idag gav jag och dottern oss iväg till Maxi. Med dottern i lekhuset så fick jag handla i lugn och ro. En härlig start på lördagen för min del!

Vissa saker helt enkelt VÄGRAR jag köpa, som pressade läskig smörgåskalkon och hotdogs, men annars lyckades jag nog få köpt de saker jag skulle (som fanns i basicsortimentet) och det såg inte helt dumt ut. Och jag fick nog rätt mycket för pengarna skulle jag tro, mot vad jag brukar. Vi får väl se hur veckan bli, ska bli spännande om inte annat.

I ikväll skulle vi starta med en kycklingpasta med smak av citron och timjan. Men, (ja redan här börjar menen komma) Jag har lite grejer i kylen som behövs ätas upp så planen är att i stället göra färskostfylld kyckling. Tillbehör har jag inte bestämt än, nog dags att surfa runt och hitta något kul.


Ser rätt gott ut i mitt tycke, ska spara receptet och prova vid senare tillfälle.


Ny början

Jag har bloggat förr. Både en och två gånger.
Men livet och lusten har kommit, och gått men tänkte nu göra ett ärligt försök till att hålla den här vid liv. Jag vill ju blogga, det är ett kul sätt att ventilera och jag tycker själv att jag har något att säga. Det är väl ändå det viktigaste..

Och eftersom detta är en matblogg är det väl lika bra att sätta igång direkt.

I brist på bilder från fredagsmiddagen igår bjuder jag på ett recept från förra veckan, närmare bestämt från i söndags.

Chocolate chip cookies:

300g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
3 tsk vanillinsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200 g choklad (grovhackad, vit eller mörk)

Smält smöret.
Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker.
Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt.
Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor boll, ganska seg och kolaaktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen.
Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter.



Jag provade första plåten i vanlig ugn, den andra i varmluft och får nog säga att varmluften är att föredra.
Hur blev kakorna då? 



Jo, jag har faktiskt smakat bättre! De blev för torra för min smak, och flöt inte ut och blev platta och sega.
De gick naturligtvis att att äta men nästa gång, då provar jag nog Leilas recept i stället.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0